Организират атракционно пътуване с ретро влак с парен локомотив България

...
 Организират атракционно пътуване с ретро влак с парен локомотив България
Коментари Харесай

Честваме 115 години от Независимостта на България

 Организират атракционно пътешестване с ретро трен с парен локомотив

България отбелязва 115 години Независимост. Чествания ще се проведат в цялата страна. По традиция кулминационната точка на празника е във Велико Търново, където през 1908 година Княжество България афишира, че към този момент не е васално на Османската империя и султана, оповестява Нова телевизия.

Княжеството става царство, а княз Фердинанд - първият цар в Третата българска страна. По случай празника в града провеждат историческа възстановка „ Посрещане на княз Фердинанд I в Търново и оповестяване Независимостта на България “ и атракционно пътешестване с „ Корона експрес “ – ретро трен с парен локомотив.

Празничният ден във Велико Търново стартира с тържествена литургия от 7:30 часа в историческия храм „ Свети 40 мъченици “, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий с присъединяване на квартет „ Ангелски гласове ”, оповестява бТВ. На това място за първи път князът прочита Манифеста, с който е оповестена българската самостоятелност. 

След литургията ще се състои водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „ Васил Левски ” и на знамената на държавни и общински институции, образователни заведения и неправителствени организации.

На крепостта „ Царевец “ ще се състои ритуала по издигането на националното знаме. След това пред паметника пирамида в архитектурно-музейния резерват „ Царевец “ ще бъдат поднесени венци и цветя. Това е мястото, където за повторно на 22 септември 1908 година жителите на остарялата столица са чули текста на Манифеста.

По традиция в 11:30 часа ще стартира празничното шествие по улица „ Независимост “ и полагането на гирлянд пред паметника „ Майка България “. Час по-късно участниците в 16-ия Международен фестивал на духовите оркестри ще поздравят жителите и гостите на остарялата столица с шоу театър в центъра на града.

Тържествената заря-проверка на площада пред Царевец ще стартира 19:30 часа. Празничният ден ще приключи с аудио-визуалния театър „ Царевград Търнов - тон и светлина “.

Честит празник!
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР